Uzm. Dr. Cem Özcan - İç Hastalıkları Uzmanı 

Diyabet (şeker hastalığı)  , insülin hormon eksikliği ya da insülin hormon etkisindeki bozukluklar nedeniyle , vücudun karbonhidrat , yağ ve proteinlerden yeteri kadar yararlanamadığı , sürekli doktor gözetimi gerektiren, kronik ( uzun süreçli, süreğen ) bir metabolizma hastalığıdır. Hastalığın toplumda sık görülen iki önemli alt tipi vardır. Bu iki tip dışında birçok alt tipide mevcutur. Diyabetin toplumda sık görülen bu iki formu, tip 1 diyabet hastalığı ve tip 2 diyabet hastalığıdır. 

Tip 2 diyabet hastalığı ( insülin bağımlı olmayan diyabet) , erişkin diyabet hastalığı olarakta bilinir. Tip 2 diyabette vücutta insülin salgısı az da olsa vardır. Hastalık bu insülinin yeterli salgılanamaması ya da salgılanmasındaki bozukluklar ya da salgılanan insülin hormonunun vücuttaki hücreler tarafından kullanımında oluşan bozukluklar ( insülin direnci) nedeniyle oluşmaktadır. Toplumda en sık görülen ( %90-95)  tiptir. 

Tip 1 diyabet hastalığı ( insülin bağımlı diyabet) , çocukluk çağında başlayan diyabet olarakta bilinir. Bu hastalarda vücutta insülin salgısı hiç yoktur. Bu hastalıkta vücut, insülin salgısı yapan kendi pankreas hücrelerini yabancı olarak algılar ve oluşturduğu antikor denilen proteinler aracılığıyla pankreasa saldırarak pankreas hücrelerini yok eder. Mutlak insülin yetmezliği oluşur. Bu hastalarda hastalık belirtileri gürültülü bir şekilde aniden oluşur. İnsülin yapımı olmadığı için hastalar insüline bağımlıdırlar. Toplumda diyabet hastalarının %5-10 kadarını oluştururlar. 

 

Doktoruna soru sor

Email adresiniz
Konu
Sorunuz

Haberdar olmak İçİn