Kan şeker ölçümünün nasıl yapılması gerektiği konusunda gereken eğitimin, yeni tanı konulmuş tüm şeker hastalarına mutlaka verilmesi gerekir. Ölçümler üç öğünü yansıtacak şekilde açlık ( yemekten hemen önce) ve tokluk (yemeğin başlangıcından 2 saat sonra) ve özel durumlarda sabaha karşı olan değerleri yansıtacak şekilde planlanmalıdır.
Tip 1 şeker hastaları ve insülin kullanan gebe hastalara günde en az 3 ve üzeri şeker takibi yapılması önerilir . İnsülin ve ağızdan ilaç kullanan şeker hastalarına gerek ilaç ve yaşam tarzından kaynaklanan şeker yükselmelerini, gerekse araya giren hastalıklar sırasında meydana gelen değişikliklerin izlemesi amacıyla düzenli olarak, haftada en az birer kez üç ana öğün, açlık (AKŞ) ve tokluk kan şekerini (TKŞ) içerecek şekilde ölçüm yapılmalıdır.
Gebelik diyabetinde kan şekeri ölçümleri açlık ve öğünün başlangıcından 1 saat sonra olmak üzere doktorunuzun önerdiği sayıda yapılmalıdır.
Ani gelişen hastalık durumlarında 4-6 saatte bir kan şekeri takibi yapmak gerekebilir. Hastanın kan şekeri ölçüm becerileri, elde edilen sonuçların yorumlanması ve pratiğe yansıtılması eğitimi yılda bir kez yenilenmelidir.